Ta truckkort och börja tjäna bra med pengar

På två dagar kan du ha ditt truckkort och därefter kan du se fram emot riktigt bra lön som kan närma sig 30 000 kronor per månad! Det är ju en investering som verkligen kan löna sig så börja se på möjligheten att ta truckkort med en utbildning som finns nära dig.

Resa för att ta truckkort

Faktum är att det kan vara värt att resa lite för att skaffa truckkort. I och med att du kan bli klar på två dagars tid kan du ju övernatta en natt för att till exempel ta truckkort i Umeå trots att du bor längre söderut.

Vad kostar det att skaffa truckkort?

Ett truckkort kostar normalt sett omkring 3000 kronor. Detta oavsett om du tar truckkort i Linköping, Stockholm, Malmö eller Göteborg. Precis vilket truckkort pris du kommer att få beror på den truckutbildning du väljer.

Betänk att du med ditt truckkort kan jobba både i Sverige och Norge då du ser på vad det kostar. Tänk också på vilken typ du bör välja. Truckkort A + B är det kort som du har bäst möjlighet med och det är också ett kort som är lätt att hitta truckkurs för i Sverige.

Du kan möjligen få ett gratis kort med hjälp av Arbetsförmedlingen truckkort som är helt sponsrat av staten. Kontakta arbetsförmedlingen för att se om du är aktuell för ett gratis truckkort med deras program.

Kolla på ditt jobb om de kan sponsra truckkortet

Ett annat sätt att få ner truckkort pris på är att kolla på din nuvarande arbetsplats om de kan tänka sig att sponsra detta kort. Det här kan vara aktuellt då du efter att ha tagit truckkortet kan göra mer på din arbetsplats.

När detta blir möjligt kan det även vara så att din arbetsplats betalar för övernattning om du måste ta ditt truckkort på en annan ort. Tänk långsiktigt och se till att du får behörighet som kan ge dig utveckling både på nuvarande arbetsplats och framöver.

Varför ska du ta truckkortet?

Idag transporteras gods via våra landsvägar i lastbilar. Godset måste lastas av och på dessa lastbilar och då krävs det en truck. Det betyder att det behövs truckförare över hela landet. Det här är ett jobb som verkligen behövs och därmed är det inte svårt att få en anställning om du har ett truckkort.

Du kan jobba som truckförare på:

  • Lager
  • Terminaler
  • Butiker
  • Industriområden
  • Hamnar

Det är ganska troligt att det i din närhet finns behov av truckförare så truckkortet kan också vara ett smart val om du känner att det är viktigt för dig att bo kvar där du bor nu.

En annan anledning till att truckkortet är en smart investering är att det kan ge dig en mycket bra lön från start. Är du truckförare kan du genast begära lön som ligger en bra bit över genomsnittet. Det är inte alls ovanligt att utbildade truckförare tjänar 25 000 per månad och upp.

I skrivande stund finns det över tusen lediga truckförarjobb i Sverige. Du kan se vad som gäller just nu genom att kika på Arbetsförmedlingens sida för truckförarjobb här.

Olika typer av truckkort

Med en truckkort utbildning kan du ta olika typer av kort. Det vanligaste och mest populära är det som kallas för Truckkort A+B. Den här typen av truckkort kurs kan du hitta över hela Sverige.

Lätt truck – B

Motviktstrucken är den lätta trucken och den har behörighet B. Det är den här trucken som används på lager och som ingår i utbildningen för Truckkort A+B.

Större typer av truckar – C och D

För att få köra en större truck behöver du behörighet C och D. Det här är den typ ab truck som till exempel kan användas i en hamn. Truckkort C och D är inte lika vanliga för de är mer specifika just till hamnarbete och liknande. Här är det heller inte lika lätt att få jobb så den här typen av truckkurs är inte lika smart som truckkurs för A+B kort.

Hur fungerar en truckkurs?

För att få truckkort kommer du att behöva både teori och praktik. Utbildningen ges på svenska och du kommer att plugga regler såväl som köra truck. En truck utbildning avslutas med ett teoretiskt prov såväl som ett praktiskt prov.

Om du inte skulle klara proven kan du göra om. Många gånger helt utan kostnad. De flesta klarar både teorin och praktiken utan att behöva göra om. Det här är inte en svår utbildning men det är viktigt att du tar den utvilad och klar i bollen för att inte missa något.

Kan du ta truck kort?

Om du är 18 år eller 16 år med dispens att få jobba som truckförare kan du ta en truckkort kurs. I övrigt behöver du inte ha körkort eller något annat för att få truck utbildningen. Det är bara att ansöka till en kurs och genomgå de två dagarnas utbildning för att få kortet.

Du bör förstås kunna svenska för det kan vara svårt att hitta en truckutbildning på engelska. Se till att spara informationen om utbildningen och ha kontaktuppgifter för det tillfälle att du skulle tappa bort ditt truckkort. Ett borttappat truckkort kan ersättas från den utbildning som du fick det av.

5 frågor och svar om truckkort

  1. Är det svårt att lära sig köra truck?

Nej, de flesta tycker att det är enkelt. Det kräver lite övning och förståelse för regler omkring arbetet med trucken.

  1. Finns det många truckförarjobb?

Ja, det finns gott om jobb för den som har truckkort.

  1. Kan jag jobba i Norge med mitt svenska truckkort?

Ja, i Norge godtar man de svenska utbildningarna för truckkort.

  1. Var i Sverige kan jag skaffa truckkort?

I stort sett i varje stad. Sök lokalt för att se vilka truckkort utbildningar som erbjuds där du bor.

  1. Kan jag få högre lön med truckkort?

Det är mycket möjligt. Dels om du söker ett nytt jobb och dels om du löneförhandlar med truck kortet som ett ess upp i rockärmen!

Hitta kurser

Blogg